ATÀNDÁ - OMONILÈ, SON OF THE SOIL

Artiest info
Website
facebook
label: One World Records
distr.: Xango

Wellicht niet de meest bekende naam, die van Solomon Atanda, maar toch gaat hij al meerdere karen als muzikant door het leven: hij richtte de Afro Jazz Messengers op, waarmee hij op de grootste Afrikaanse festivals speelde en hij was meermaals in de gespecialiseerde Londense clubs te horen. Iets zegt mij dat deze plaat de opstap zou kunnen worden naar een grotere gooi naar Europese erkenning en, nu ik ze meerdere keren beluisterd heb, kan ik rustig beweren dat die doorbraak er best wel zou kunnen komen. Gitarist en zanger Atanda, uit Nigeria afkomstig trouwens, tekent voor alle acht composities van deze plaat, die je als een soort conceptalbum kunt beschouwen. Kennelijk beseft de man dat de Afrikaanse jeugd een beetje wakker geschud hoeft te worden en zich dringend meer bewust moet worden van de cultuur waaruit ze voortkomt en de waarden die daarmee verbonden zijn.

Bij die wetenschap ga je onvermijdelijk denken aan een heel ernstige plaat, waarop al eens een sermoen afgestoken wordt, maar dat is het helemaal niet, integendeel, dit is een plaat waarop met heel veelbekwaamheid en liefde voor het vak, verschillende stijlen bijeengebracht worden, die kenmerkend zijn voor de muzikale erfenis van Afrika. Van Afrobeat en Afrojazz, over blues en folk, het is er allemaal en er wordt met veel overgave gespeeld. door de uitgebreide club van muzikanten. Ik tel er twaalf, al kan ik me vergissen en al zit er niet één naam tussen die een belletje doet rinkelen, maar als je de opsomming van de instrumenten bekijkt, weet je al gauw waar je naartoe gaat. Naast gitaar en talloze percussie-instrumenten, is er ruimte en tijd voor piano, saxen, trompet, bas en een hele batterij aan backing zang. Dat zijn de ingrediënten waarmee in Nigeria al decennia lang de meest feestelijke en dansbare muziek wordt gemaakt en waarmee traditie en moderniteit heel knap tot een nieuw geheel worden gesmeed.

Voor wie over niet al te veel tijd beschikt -de plaat duurt nochtans slechts 42 minuten- kan ik twee tracks naar voor schuiven, die naar mijn gevoel de kern van de plaat en het project vormen. Zoek naar “Derayo” en naar afsluiter “Wake Up Africa” -redelijk veelzeggende titel en u begrijpt meteen wat ik bedoel. Zelfs voor mensen die niet meteen thuis zijn in de Yoruba-muziek, is dit toegankelijk en duidelijken het verbaast me dan ook niet dat de plaat, op het moment dat ik deze lijnen uittik, fors de World Music Charts bestormt. Hou deze band maar in de gaten: de verovering van Europa komt er ! Het hoeven niet altijd Fela of Femi te zijn: Atanda is een perfecte aanvulling !

(Dani Heyvaert)